ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Ο μεσαίωνας της Χαλκίδας Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

 

Μετά τις επισκέψεις τους στις περιοχές όπου βρισκόταν το κέντρο της μεσαιωνικής Χαλκίδας  - Κάστρο Κανήθου, Συνοικία Κάστρου, Ναό Αγίας Παρασκευής - οι μαθητές εκπόνησαν δύο εργασίες.Η πρώτη ήταν μία σύντομη παρουσίαση του Ναού της Αγίας Παρασκευής και η δεύτερη ένα ιδιαίτερο λεύκωμα των μεσαιωνικών μνημείων  στο οποίο οι μαθητές άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και αναπαράστησαν με το δικό τους τρόπο κτίρια και δρόμους.

 

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το πιο γνωστό μνημείο της Χαλκίδας από τη Βυζαντινή Περίοδο είναι ο Ναός της Αγίας Παρασκευής . Η χρονολόγηση του μνημείου ταλαιπώρησε κατά καιρούς τους ειδικούς οδηγώντας τους στη διατύπωση απόψεων που συχνά έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 5ο μ.Χ. αι., στα θεμέλια αρχαίου ειδωλολατρικού ναού. Ο ναός αρχικά αφιερώθηκε στην Παναγία την Περίβλεπτο, αφιέρωση εμπνευσμένη από ανάγλυφο της Θεοτόκου, το οποίο σήμερα είναι εντοιχισμένο στο βόρειο παρεκκλήσι. Είναι αρχιτεκτονικού τύπου βασιλικής και αρχικά είχε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το σημερινό.
Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1566), ο ναός ανακαινίστηκε σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και δόθηκε στο λατίνο επίσκοπο. Μετά την άλωση της Χαλκίδας από τους Τούρκους, ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος, προστέθηκε μιναρές και τα πάντα σκεπάστηκαν με ασβέστη. Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στάβλος και αμαξοστάσιο. Μετά την απελευθέρωση της πόλης αφιερώθηκε στην Αγία Παρασκευή. Ένας σεισμός το 1854 είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της δυτικής όψης, ενώ σε άλλο σεισμό κατέρρευσε το κωδωνοστάσιο, το πάνω τμήμα του οποίου ξαναχτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Ορλάνδο. Από όλες αυτές τις παρεμβάσεις δεν έμεινε ανέγγιχτο και το εσωτερικό του μνημείου χωρίς ωστόσο να χαθεί η παλαιοχριστιανική του ταυτότητα.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (από την εποχής της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας)

 

Για την αναπαράσταση αυτή οι μαθητές φωτογράφισαν αρχικά τα σημεία της πόλης που ήθελαν να αναπαραστήσουν κι έπειτα τα εκτύπωσαν ασπρόμαυρα και τα επιχρωμάτισαν με κηρομπογιές. Στο e-book μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένη την παρουσίαση της Μεσαιωνικής πόλης μαζί με τις αρχικές φωτογραφίες και τα κείμενα των μαθητών.

Ο Μεσαίωνας της Χαλκίδας

 
Ζούμε τα μνημεία - η εκδήλωση Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


Την Παρασκευή 14/6/2013 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας αποχαιρέτησαν το Δημοτικό με την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος Ζούμε τα μνημεία. Τα παιδιά μέσα από φωτογραφίες, παιχνίδια και κείμενα έκαναν μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της πόλης τους.
Περισσότερα...
 
H γειτονιά μας αλλιώς Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Δείτε το ντοκυμαντέρ που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης 2012 - 2013 του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος "Ζούμε τα μνημεία".
 
ΜΝΗΜΕΙΑ - ΡΑΠ Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Διαβάστε τους στίχους του τραγουδιού που έγραψαν οι μαθητές της Στ΄τάξης για το πρόγραμμα "Ζούμε τα μνημεία" και τα προϊστορικά χρόνια της περιοχής τους:

Περισσότερα...
 
Περπατώντας στην πόλη... Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

" target="_blank">Περπατώντας στην πόλη

Την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυφές γωνιές της πόλης μας και νοερά να ζωντανέψουν το παρελθόν της είχαν οι μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι πραγματοποίησαν τρεις περιπάτους στην πόλη. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζούμε τα μνημεία», που εκπονούν οι μαθητές της Στ΄ τάξης.

Περισσότερα...
 
Επισκέψεις της κας Καραπασχαλίδου στο σχολείο μας Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας τη Δευτέρα 4/3/2013 με ομιλήτρια την αρχαιολόγο και πρ. προϊσταμένη της ΙΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ευβοίας, κα Αμαλία Καραπασχαλίδου.
Περισσότερα...
 
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Την προηγούμενη Παρασκευή 1/3/2013 οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.
Περισσότερα...
 
Βοήθεια για το σταυρόλεξο Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Η πόλη μέσα από τα ονόματα της

Περισσότερα...
 
Οι πρώτες συναντήσεις Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Οι μαθητές κατά το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους παρακολούθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Ζούμε τα μνημεία" μία σειρά εισαγωγικών παρουσιάσεων και δημιούργησαν δικές τους εργασίες.

Περισσότερα...
 
Γνωριμία με το πρόγραμμα Εκτύπωση E-mail
ΔΡΑΣΕΙΣ - ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Από την αρχή του σχολικού έτους η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας, με συντονίστρια τη δασκάλα κα Μάγδα Μαμασούκα,  εκπονεί στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας μέσω των μνημείων της.

Περισσότερα...
 


10ο - ΔΕΚΑΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ